Ravintola Kummisetä

Yksinkertaisesti niin hyvää, että oikein ärsyttää – Kuopion legendaarinen Kummisetä loi nahkansa perinteitä kunnioittaen ja kutsuu niin tutut kuin tuntemattomatkin elämysten äärelle

Uudistunut klassikkoravintola Kummisetä luottaa laadukkaisiin sesonkituotteisiin ja huippuunsa hiottuun ammattitaitoon niin keittiön kuin salinkin puolella. Tavoitteena ovat sopuhintaiset ravintolaelämykset ilman turhaa kikkailua ja pönötystä.

Tuntuu, että Kummisetä on ollut täällä aina, tuumaavat Mikko Rosendahl ja Erno Vainanen kunnioittavaan sävyyn.
Ravintolavanhus on todellakin oleellinen osa Kuopion kulttuuri- ja katukuvaa. Uuden omistajapohjan myötä oli kuitenkin aika uudistua, ja siitä kaksikko kertoo silminnähden innostuneina.

Varsinkin vanhan aitan ympäröimä ravintolan sisäpiha on magee juttu, Vainanen ihastelee ääneen.

Historiallisia kohteita Kuopiossa ei valitettavasti liiemmälti ole säilytelty, joten jo 1800-luvun puolivälistä saakka peruja oleva rakennus on pala arvokasta historiaa. Niinpä uudistuksen yhteydessäkin esimerkiksi ravintolan huoneiden vanhoja kakluuneja ja monia muita upeita yksityiskohtia on pikemminkin korostettu kuin raivattu pois tieltä.
Uudistus niin sisustuksen, palvelun kuin ruokien ja juomienkin kohdalla on kuitenkin ollut rohkeaa ja määrätietoista. Ja ennen kaikkea tarkkaan harkittua.

Uinuvan pedon herättäminen ei onnistu vain vaihtamalla pöytäliinan väriä, Vainanen veistelee.

Keittiömestari Henri Kosunen työn ääressä.

Maku ratkaisee

Ravintolalle tärkeintä ei toki se, miltä sisustus näyttää, vaan miltä tarjoiltavat maistuvat.

Puhtaat hyvät ruoka-aineet ja erilaisten makuparien löytäminen, aloittaa Rosendahl kiteytyksensä nykyisestä Kummisedästä.

Lautasella ei Rosendahlin mukaan tule olla yli kolmea makua, jotta kaikki pääsevät loistamaan yhdessä.

Ja annoksen supersankari eli pääraaka-aine pääsee esiin.

Vaikka Kummisedässä ei tehdä hienostelevaa fine diningia, keittiön puolella tekniikoihin taatusti panostetaan.

Jokaisen annoksen eteen on tehty pirusti duunia, ennen kuin se pääsee lautaselle, Rosendahl lupaa.

Uusien omistajien mukaan nahkansa näyttävästi luoneen Kummisedän tärkeä tavoite on saada mahdollisimman moni kävijä rakastumaan, joko uudelleen tai ensimmäistä kertaa, elämykselliseen ravintolakokemukseen.

Menu on suunniteltu niin, että illallisella ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Niinpä laadukas kolmen ruokalajin illallinen kustantaa Kummisedässä 40 euroa, ja sen kylkeen sopiva viinipaketti 20 euroa.

Vainainen korostaa, että laadukkaat raaka-aineet ja taidokas tekniikka ei välttämättä tarkoita monimutkaisuutta.

Hyvää ruokaa voi tehdä ärsyttävän yksinkertaisesti, Vainanen muotoilee yhden ravintolan ydinajatuksista.

Kun oikeat ainekset, maut ja tekniikat osaa yhdistää fiksusti, kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Elämyksen viimeistelee henkilökunta, joka saa jokaisen kävijän tuntemaan olonsa lämpimästi tervetulleeksi.

Kummisedän keittiö ei kumarra minkään yksittäisen maan ruokakulttuurin suuntaan, vaan ammentaa inspiraatiota läheltä ja kaukaa niin ranskalaisesta, italialaisesta kuin ainakin tekniikoiden puolesta aasialaisestakin keittiöstä sekä tietenkin Skandinaviasta Suomi mukaan luettuna. Mikäpä olisi suomalaisempaa, kuin uudet perunat kirjolohenmädillä ja tilliöljyllä?

Kompaktin, mutta tarkkaan harkitun listan yhdeksi suosikiksi on nopeasti noussut upea alkuruoka, etanaragu. Uusien pääruokien vaikuttava yllättäjä on merikrotti.

Vainasen ja Rosendahlin mukaan Kummisedän menu vaihtu noin kerran kuukaudessa, sillä keittiön filosofia pohjautuu sesonkiajatteluun.

Se pitää myös mielen virkeänä keittiössä, Vainanen naurahtaa.

Kun raaka-aine ei ole enää tuoreimmillaan ja parhaimmillaan, sitä ei enää kannata käyttää, Rosendahl jatkaa.

Vaihtuvuudesta huolimatta tietyt, jo vanhan Kummisedän ajalta tutut jutut säilyvät. Päivitetty klassikko, maksa 2.0 tarjoillaan perunapyreen, puolukan, paahdetun sipulin ja kuusenkerkän kera.

Pöytävarauksen Kummisetään voit tehdä tästä linkistä.

Uudistuneen Kummisedän kutsuvierastapahtumassa vierailivat myös ravintolan alkuperäiset perustajat Sami ja Juha Torvinen.

Muuntamon Piha kutsuu kaikki kuopiolaiset mukavaan ajanviettoon

Kummisedän uudet omistajat ovat luoneet kuluvana kesänä ensimmäistä kertaa Muuntamon Piha -nimisen tapahtumakokonaisuuden.

Ajatuksena on yhteisöllisyys ja yhteisöllisyys elämysten mahdollistaminen kaikille, Vainanen kuvailee.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen vastaanotto on ollut ihan super, Rosendahl lisää.

Muuntamon Pihaan kuuluu ruoka- ja juomaelämysten lisäksi monenlaista, koko perheelle suunnattua ohjelmaa, kuten live-esityksiä ja pelejä. Ja ennen kaikkea hauskaa yhdessäoloa. Tiivistetysti ideana on kaupunkilaisten oma, yhteinen pihajuhla.

Tällaiselle on selvästi ollut kysyntää, Vainanen toteaa.

Muuntamon Pihan sponsorina toimiva Best Friend pitää huolen siitä, että paikalle tervetulleet koiraystävätkin saavat ilmaista herkuteltavaa.

Ilmaisen ohjelman lisäksi Muuntamon Pihalla myydään laadukasta ruokaa ja juomaa. Ostopakkoa tai pääsymaksua tapahtumissa ei kuitenkaan ole, vaan paikalle voi saapua ihan vain nauttimaan tunnelmasta.

Tavoitteenamme on saada koottua ihmiset yhteen pitämään hauskaa, Rosendahl ja Vainanen hymyilevät.

Historiaa huokuvaan Kauppakadun ja Snellmaninkadun kulmasta löytyvään Muuntamon Pihaan voit tutustua lisää tästä linkistä.