Ravintola Kummisetä

Kummisedän historia

Ravintolan Kummisedän perustaminen

Kummisetä on perustettu armon vuonna 1989 eli ravintola täytti tänä vuonna 35 vuotta.

Ravintola on laajalti tunnettu kuopiolaisen kulinarismin kehtona ja laadukkaana ravintolana koko olemassaolo aikansa ja on täten armoitettu klassikko koko suomalaisen ravintolakulttuurin parissa.

Historiallinen rakennus

Kummisedän rakennus on peruja 1850-luvulta, jolloin puuosa rakennettiin siltavoudin virka-asunnoksi. Vuonna 1912 puuosan kylkeen rakennettiin kivitalo, joka on palvellut 1956-vuodesta alkaen sokeaintalona. Ravintolaksi talo muutettiin 1980-luvun lopulla veljesten Juha ja Sami Torvisen toimesta ja tästä rohkeasta liikkeestä on alkanut ravintolan näihin päiviin kestänyt saaga.

Asiakaspaikkoja Kummisedässä sisätiloissa on kaikkiaan 155, joista ravintolassa 80, Kummin baarissa 40 ja yläkerrassa sijaitsevassa Kummin salongissa 35. Kaikissa Kummisedän tiloissa voi nauttia huippu kokkien tekemiä annoksia, nauttia helmeilevistä juomista sekä seurata, kun hanat kultaiset valuvat hunajaa tuoppeihin.

Aika ajoin asiakkaita hellitään live-musiikilla ja muulla kulttuuritarjoomalla.

Kummin Aitta

Rakennettu 1867 Karttulaan Selänrantaan Vainikaisten liiketaloksi. Aitta on siirretty jo 1900-luvun alkupuolella hirsinä Kuopion torin reunalle nykyisen Kauppakeskus Aapelin kulman kohdalle, jossa se viimeisimpänä toimi ikonisena reliikkinä vanhasta kauppala-ajasta toimien Soinisen Kellokauppana. 2000-luvun alussa kauppakeskus työmaan alta hirret siirrettiin Kummisedän pihaan, jossa rakennus restauroitiin. Aitta on ollut tilauskäytössä Kummisedän pihassa vuodesta 2004 alkaen.

Aitassa asiakaspaikkoja 70 ja Aitta on Kuopion suosituimpia tilaus ja tapahtumatiloja. Ympärivuoden Kummin Aitassa on mahdollisuus juhlia esimerkiksi häitä, perhejuhlia, yritystapaamisia, viettää tuloksekkaita ja herkullisia kokouksia tai muita mukavia yritystilaisuuksia.

Kummin Piha

Kummisedän terassi eli legendaarinen sisäpiha on Kuopiolaisten ja satunnaisten kävijöiden rakastama olohuone. Pihassa on kaikkiaan 180 asiakaspaikkaa ja vehreät istutukset tuovat tunnelmaa. Kaikkiaan sääsuojassa sopii olemaan noin 100 asiakasta ja Kummin pihassa aurinkoisena päivänä voi terassin auringosta nauttia iltamyöhäiseen asti.